Compersie in het tegenovergestelde van jaloezie.

Is jaloezie de enige mogelijke reactie wanneer je partner van iemand anders houdt? Nee, want je kan ook blij voor iemand zijn. Dit noemen we ook wel “compersie”. Stel dat het met een goede vriend of vriendin, broer of zus erg goed gaat en je bent blij voor die persoon. Het geluk van de ander geeft jou dus een prettig gevoel. Je bent immers blij voor de ander. De andere kant van dat gevoel noemen we ook wel jaloezie. Jaloezie kan voor jezelf en voor de ander enorm beklemmend en beperkend werken terwijl compersie juist ruimte geeft.

Als je een relatie in balans wil dan is compersie de sleutel tot een gelukkige relatie. Het is toch algemeen bekend dat we allemaal verschillende verlangens en behoeftes hebben waarin we elkaar niet altijd hoeven te vinden. Hoe mooi is het als je elkaar de ruimte kan geven om die verschillende verlangens te leven? Zo wordt het als heel normaal gezien dat binnen de relatie de vrouw liever naar yoga gaat en de man liever tegen een balletje trapt met zijn vrienden. Het is ook vrij normaal om elkaar daarin de ruimte te geven. Zo kan bijvoorbeeld de vrouw de voorkeur hebben voor Italiaans eten en de man gaat liever naar de Chinees. Vaak ligt de oplossing er dan in dat wel gezellig met elkaar mee gaan. Als ik mijn partner zie genieten van haar Italiaanse maaltijd dan heb ook het naar mijn zin.

tekst gaat verder onder de foto.

jaloersevrienden-header2

Maar compersie gaat wel verder. Comersie gaat niet over het volgende: Ik ga met jou mee naar de Italiaan als jij met mij mee gaat naar de Chinees. Dan gaan we namelijk voorwaarden stellen. Nee, compersie gaat er juist over dat jij de ander gunt om het verlangen te leven. Jij geniet van het geluk wat je partner beleefd zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Met andere woorden; Het vergroot jouw geluk om je partner gelukkig te zien.

En dit is wellicht ook de basis voor iedere relatie. Zowel de monogame als de open of polyamoreuse relatie. In de monogame relatie zal het leiden tot minder vreemdgaan en het zal leiden tot meer eerlijkheid en openheid.
De open relatie is in veel gevallen al gebaseerd op compersie omdat je samen een commitment hebt dat je de ander vrij laat om liefde te delen met iemand anders dan je eigen partner.

Compersie is dus een vorm van gunnen.

Stel dat ik behoefte heb aan een bepaalde kink waar mijn partner geen behoefte aan heeft. Maar het kan ook dat zij gewoon niet aan die behoefte kan voorzien. Zo wil ik graag gedomineerd worden maar deze eigenschap voelt nog niet natuurlijk voor mijn partner om mij te domineren. Ik heb wel die behoefte om gedomineerd te worden. De mogelijkheid bestaat dan dat ik mijn kink buiten mijn relatie kan gaan ervaren. Mijn partner kan dan genieten van het feit dat mijn verlangens vervuld worden wat onze relatie alleen maar ten goede komt. Dat neemt niet weg dat dit geen lastige gevoelens kan veroorzaken. Het kan momenten van twijfel of zelfs jaloezie veroorzaken als je ziet dat je partner het fijn heeft met een ander. En zelfs als het er om gaat dat jij je partner niet kan geven wat de ander wel kan geven. Het kan veroorzaken dat je je  buitengesloten voelt. De valkuil is dan dat je al snel gaat zeggen: “Als jij dit mag dan mag ik ook”.

Compersie is eigenlijk: “ik ben blij voor jou dat jij van een ander kan genieten/houden!”  PUNT!!! – einde van de zin. De zin aanvullen met; “nu mag ik  ook…..” gaat dus niet over compersie.
In een open of polyamoreuse relatie geeft compersie de ruimte om oprecht te genieten van het geluk van de ander. Dat is niet makkelijk en er is ook geen recept voor om te leren. Het is een gevoel wat je alleen maar kan ervaren en dit gevoel is al in een iedere aanwezig. Mensen met kinderen kennen dit gevoel als geen ander. Wordt jij niet intens gelukkig als jij ziet dat je kind gelukkig is? Zitten daar voorwaarden aan? Ben je jaloers? Nee toch…..

jaloezie

Als ik zie dat mijn partner het moeilijk heeft met mijn verlangens dan zie ik dat als moedig. Zeker ook als zij dit vanuit haar kwetsbaarheid met mij deelt. Het is namelijk een dapper iets om  lastige gevoelens te delen. Juist door er dan over te praten geeft die kwetsbaarheid ruimte om samen dieper te verbinden. Het geeft vertrouwen en vertrouwen geeft weer ruimte om los te laten.
Wij hebben er voor gekozen om samen te genieten van het geluk van de ander. Loslaten is nog lastig voor ons en we weten ook niet of wij dat ooit kunnen en willen. Het is onze bewuste keuze. Ik voel mij gelukkig(er) als ik mijn lief zie genieten. Het is niet dat ik bang ben om haar kwijt te raken als ik haar in het intieme los laat met een ander. Het is juist dat ik er graag bij wil zijn omdat ik er intens van geniet als zij zich kan overgeven aan de ander. Ook zij ziet dat ik geniet en daar kan ook zij weer van genieten. Dit doen wij zonder voorwaarden naar elkaar maar wel alles in goed overleg waarbij we rekening houden met het gevoelsleven van de ander.

Een goede tip je je kan gebruiken in de gedachtewereld. Zeg niet tegen de ander en jezelf; “Ja maar”… vervang dit nu eens door te zeggen; “Ja, en”….. Je zal ruimte ervaren!!!!