De ontmoeting tussen tantra en bdsm.

Twee uitersten die samen komen.

De afgelopen jaren heb ik veel mogen leren over mezelf. Tantra kwam op mijn pad en dat heeft mij onder andere geleerd meer naar mezelf te kijken. Ik kreeg meer verbinding met mijn hart en kon vanuit die verbinding een meer zuivere verbinding aangaan met mijn omgeving. Het leerde mij dat alles in mezelf zit.
Tantra behelst het leven en ik was mij er al snel van bewust dat tantra niets met seks te maken heeft. Seks heeft wel alles met het leven te maken en via de tantra heeft dus ook mijn seksleven veel meer diepgang gekregen. Ik leerde over chakra’s, energie, kundalini, prana en spiritualiteit. Ik leerde dat verlangens hebben een kostbaar iets is en dat ik dit verlangen mocht gaan leven. Ik leerde verwachtingen los te laten en in het moment te zijn. Ik leerde ook dat presteren ondergeschikt is aan “zijn”.

Alles en niets

Het eenheidsbewustzijn leerde mij dat alles te vinden is in het niets maar dat ik mij eerst mocht gaan overgeven aan het niets om dit “alles” te mogen aanschouwen, voelen en ervaren. Er ging een wereld voor mij open. Het was een wereld die mij voorheen totaal onbekend was.

In de spirituele tantra heb ik dus veel mogen leren en mocht ik meer en meer mijn eigen kern waarnemen. Er was echter wel een maar. Ik onderdrukte iets in mezelf. Hier werd ik een aantal jaren geleden ook nog eens op gewezen door een man die bij mij goed tussen de regeltjes door kon lezen. Het was mijn donkere kantje die ik onderdrukte. Dat maakte dat ik op onderzoek uitging om te ontdekken wat mijn donkere kantje was. En zo kwam bdsm op mijn pad.
Veel mensen ontdekken bdsm (en tantra) omdat ze zoeken naar meer. De saaie vanilla wereld is meer oppervlakkig en mensen kunnen op een punt komen dat ze meer willen leven van uit bewustzijn en hun levensenergie willen ontdekken. Dus meer energiestromen, meer expansie en meer gelukzaligheid.

Voorheen had ik niets met bdsm. Ik wist niet eens wat het was en dit zelfde gold voor tantra. Tantra kwam op mijn pad en ook kwam ik in contact met de kinky en bdsm wereld. Ik verafschuwde het net zoals veel mensen binnen de tantra dat deden.
Later merkte ik op dat in de bdsm en kink wereld zeer negatief werd gekeken naar de zweverige tantra. Toen ik mij ging openstellen in de zoektocht naar mijn donkere kantje kon ik niet om de bdsm heen.
Ik leerde in de bdsm dat ook mijn rauwe kantje er mocht zijn. Het is een oerkracht die in de spirituele tantra vaak onderdrukt blijft. In tantra ervaar ik namelijk dat er meer geleefd wordt vanuit grenzen dan vanuit pure verlangens. Het is een hoog knuffel- en “alles is liefde gehalte waar we constant bezig zijn met de grenzen van de ander. Niets mis mee natuurlijk maar er is ook een andere kant. Wat nu als je er 100% op kan vertrouwen dat (onuitgesproken) grenzen te allen tijde worden aangegeven mocht die grens bereikt worden. Hoeveel ruimte krijgt dan het verlangen om geleefd te worden?

 

Chakra's

In tantra “werken” we vooral met onze bovenste chakra’s die staan voor liefde, geest- en hart-bewustzijn. In de bdsm zie je vaker dat er met de onderste chakra’s “gewerkt” wordt. In tantra leren we dat het ego ondergeschikt is aan het hart en in bdsm zie je vaak dat het hart ondergeschikt is aan het ego.
Wat zal er dus met mij gebeuren als ik daar een balans in weet te vinden? Mag het ego er gewoon zijn? Het ego is manipulatief en wil winnen, het gaat strijd aan en wil iets van de ander. Het hart is liefde, empathie en emotie. Hoe mooi kan het zijn als ik mij bewust ben van het ego en ik de ander gewoon mag “manipuleren” vanuit mijn harts-energie? Dit betekend dat ik gewoon iets van de ander mag willen zonder dat ik misbruik maak van de ander. Ik kan dit alleen als ik volledig vertrouwen heb in mezelf en de ander dat de grens ten alle tijden wordt aangegeven. Het geeft zoveel meer ruimte om te spelen. Niet alleen in de seks maar in het hele dagelijkse leven. Tantra heeft mij namelijk geleerd om empathisch te zijn en goed te luisteren naar alle verbale en non verbale signalen die iemand uitzend.

lichaam, geest, hart.

1e-3e chakra’s = lichaam – fysiek veld
3e-5e chakra’s = geest / hart – mentaal / emotioneel veld
5e-7e chakras = geest – spiritueel veld

In de tantra heb ik zelf ervaren dat bij veel mensen de 1e chakra toch nog wel gesloten is. Hier komt levensenergie het lichaam binnen via de aardse energie. Als deze chakra (deels) gesloten is dan leven we niet. Het gaat namelijk over leven en dood, over plezier en pijn en om overleven ( eten, kleding, onderdak, vermijden van gevaar en pijn). In bdsm kunnen we tijdens het SM spel spelen met het geven en ontvangen van pijnlijke sensaties, angst, belonen en straffen.

In de wereld van bdsm heb ik mogen zien dat de 7e chakra vaak gesloten is. Die chakra gaat over ontwaken, zelfbewustwording, en spiritualiteit. Het is de poort naar de hemel en maakt dat je in contact kan komen met de onnoemelijke energie van je hart. Hier ontdek je wat onvoorwaardelijke liefde inhoudt. Het is de bron van alles wat het universum ons te geven heeft. De energie die vrijkomt in de bdsm kan je dus stimuleren door meer in contact te staan met je bovenste vier chakra’s. Hier ontmoet tantra dus bdsm en visa versa. Alles mag er zijn.

In de “new age tantra” gaat het meer over spirituele seks en het beeld bij bdsm is voor velen dat het gaat om seks met pijn, macht, onderdrukking en lust. Beide zijn waar en onwaar (in mijn beleving). In de leer van tantra gaat het niet om seks. It’s a way of life en dit kan je ook zeggen van de pure bdsm. Ook dat is een “way of life”.
“echte” tantra leert mij hoe groots en uitgestrekt ik ben. Het leert mijn hoeveel levenskracht en energie ik heb. Het leert mijn dat ik intens in overgave kan leven en het leert mij hoeveel plezier, pijn en extase ik aankan. Hoe diep kan ik naar mezelf kijken om mijn eigen kern te ontdekken. Door goed te ademen kan ik de diepte in met mezelf en met de ander.
En wat is nu het geval? In bdsm ontdek ik dus precies hetzelfde. Toen ik dit ging ervaren begreep ik dus wat die man bedoelde dat ik mijn donkere kant onderdrukte.

 

Ik ga hier niet beweren dat al mijn chakra’s wagenwijd open staan. Ook ik heb nog wel weerstand en blokkades (wellicht onbewust).  Ze werken nog niet optimaal samen en er zal nog wel veel meer potentieel zijn die ik in de komende jaren mag ontdekken.
Wel heb ik mogen leren en ervaren dat via mijn 1e chakra de donkere aardse energie door mijn lichaam mag stromen. Ik mag mijn 7e chakra openen om deze energie het universum in te sturen naar het licht. Ook mag ik het licht en de hemelse energie ontvangen en laten stromen. Ik mag deze energie laten zakken en laten afvloeien naar het aardse. Ik ben de bron van energie. Een gevende en een ontvangende bron. Ik mag deze lichte en donkere energie laten stromen in mijn lichaam in een oneindige cirkel. We noemen dit ook wel kundalini en voor mij is kundalini de energiestroom die maakt dat tantra en bdsm samenkomen. Het maakt dat ik leef vanuit mijn kern waarbinnen ik niets hoef te onderdrukken. Ik mag er namelijk helemaal zijn.